Ceyiz Paketleri

Çeyiz, evlenmeden önce kızların yani gelinlerin evlilik sonrası kullanacakları giysi, beyaz eşya ve diğer birçok eşyaların konulduğu sandık ya da götürdüğü eşyalara verilen isimdir. Gelinler, gelin evinden çıkmadan önce nişan sonrası ya da öncesinde gelinler çeyiz hazırlarlar. Bu çeyiz setinde her şey olabilmektedir. Ev için ya da gelinin ihtiyaçları için olan her şey. Nevresim takımı olabilir ya da bornoz takımı, bunların yanında ayrıca yatak örtüsü de olabilir. Beyaz eşya olarak buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalar da bulunabilmektedir.

Bunların dışında gelin kendi ihtiyaçlarını da bu çeyiz setine ekleyebilme hakkına da sahiptir. Her ne kadar her evlenen bu töreyi yerine getirse de getirmese de eski atalarımızdan bize kalan bir töredir. Amacı ise gelinler evden giderken ev ihtiyaçlarını ve kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilsinler diye. Sonuç olarak kendi evinden gittiği için artık anne ve babadan istemek yerine kocasından istemek zorundadırlar.

Bu töre aslında yöreden yöreye değişebilmektedir. Eski Türk atalarımızdan bu güne kadar gelen bu töreyi ayrıca Uygurlar, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Azeriler ve daha birçok doğu Asya ülkeleri kullanmaktadır. Sadece bu yörelere ait törelerdir. Avrupa gibi ülkelerde böyle bir şeyi asla göremezsiniz. Türkiye ise nesilden nesile yıllarca çeyiz seti olarak gelinlerin istediklerini ve ihtiyaçlarını karşılaması için kullanmaktadır. Bu töremiz halen devam ettiği gibi daha birçok kültür ve geleneklerimizi devam ettirmeliyiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hidrolik Kirici Nedir

3D Baski Hizmetleri

Uc Boyutlu Baski