Ceyizlik Urunler

Çeyiz anlamı kızların küçükten evlenene kadar olan biriktirdiği eşyalara denmektedir. Bu eşyalar maddi katkı olarak evlendikten sonraya gelinler için ev ihtiyaçları dahil kendi ihtiyaçlarını gidermeleri içindir. Çeyiz setleri atalarımızdan bizlere töre olarak gelmiştir. Eskilerde el işi işleri yapılmaktaydı. Yani gelin evliliğe kadar kendi elleri ile ya da annesi ile beraber halı, havlu, yastık, yatak örtüsü gibi el işi yapılabilecek birçok iş yapılıp eklenirdi.

Şimdi ise teknoloji de geliştiği için beyaz eşyalar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi eşyaların yanı sıra el işi yapmak yerine havlu, bornoz takımı, oturma odası takımı, nevresim takımı gibi eşyalar da eklenmeye başlanmıştır. Belki de zaman ilerledikçe daha fazla eşyalar çeyiz setlerine girebilir.Çeyiz setleri Türk kültüründe atalarımızdan her ne kadar bize farklı şekilde gelse de teknoloji ekstra olarak geleneklerimize katkısı olsa da el işi işlerin gün geçtikçe azalmaktadır.

Daha çocukken başlayan bu çeyiz geleneği 6 yaşlarında başlamaktadır. Çeyizi ve çeyizin anlamı öğretilir. Evlenene kadar yavaş yavaş o çeyiz toplanır. Ayrıca bazı yörelerde ise evlendikten sonra ise 40 gün çeyiz seti gösterme geleneği yapılır. Bu çeyiz sergileme özellikle Anadolu şehirlerimizde yaşanmaktadır. Bu şehirlerin yanı sıra ayrıca Kazaklar, Tatarlar, Uygurlar, Azeriler, Özbekler gibi daha birçok Orta Asya ülkeleri de bu töreyi yaşamaktadır. Her ne kadar gün geçtikçe törelerimizi kaybetsek de aslında her daim daha sıkı sarılmalıyız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hidrolik Kirici Nedir

3D Baski Hizmetleri

Uc Boyutlu Baski