Afet Sonrası İlk 72 Saat ve Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

AFETLERDEN SONRA İLK 72 SAATİN ÖNEMİ

Afetler her an ve her yerde başımıza gelebilir. Afetleri önceden tahmin edebilecek henüz kesin bir yöntem geliştirilmemiş olsa da önceden yapacağımız bir takım çalışmalar ile afetlerden meydana gelebilecek can kayıplarını en aza indirebilmemiz mümkündür. Bu nedenle afetlerden sonra ilk 72 saat oldukça hayatidir. Deprem sonrası enkaz altında ne kadar kalacağınız ve yardım ekiplerinin sizi ne zaman bulacağı tam bir muammadır. Özellikle şiddeti ve yıkıcılığı fazla olan depremlerden sonra hasarın boyutu daha büyük olduğu için yardım bekleyen kişilerin sayısı da buna paralel olarak artmaktadır. Bu yardımların size ulaşması bu anlam da zaman alabilir. Peki, ilk 72 saatin en ideal şekilde geçmesi için neler yapılması gerekmektedir?

Aile, Okul veya İşyeri Afet Planı: Deprem gibi ne zaman olabileceğini kestiremediğimiz afetlerde her an hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu hazırlıkların başında da kuşkusuz afet planları gelmektedir. Hayatımızın büyük bir kısmını ev-okul-işyeri üçgeninde geçirirken afetin bizi nerede bulacağını tahmin etmemiz mümkün değildir. Bu nedenle evlerimizde, okullarımızda ve işyerlerimiz de olası bir deprem de çıkış noktalarını, güvenli ve risk bölgelerini, deprem çantalarının konumlarını gösteren afet planlarını hazırlamamız sanılanın aksine oldukça önemlidir. Afetlere olan direncimizi, farkındalığımızı arttıracak olan afet planları olası bir afet sırasında daha bilinçli hareket etmenizi sağlamaktadır.

Planlama: Afet planının farklı noktalarına değinen planlama kısmında özellikle afet anında ulaşmanız gereken telefon numaralarını, öncelikli aramanız gereken yakınlarınızın ve acil durum telefonlarını mutlaka bir yere not alarak deprem hazırlık çantasında bulundurmanız gerekmektedir. Deprem de özellikle enkaz altında kalan ve panik yaşayarak kurtulan kişilerin  sağlıklı düşünememe veya panik halinde oldukları için unutkanlık yaşama durumları gözlenebilmektedir. Bu nedenle ihtiyaç duyacağınız telefon numaralarını not etmenizde fayda vardır. Bunun dışında ilk 72 saati ve hatta daha uzun bir zamanı enkaz altında veya enkazdan kurtulmuş şekilde dışarıda geçirmenizi sağlayacak olan deprem çantası bulundurmanız, içerisine ihtiyaç duyacağınız yiyecek, içecek, radyo, fener, battaniye, düdük, ideal ilk yardım çantası vb.. gibi malzemeleri koymanız ve deprem anında kolay ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Afet konusunda atlanan en önemli hususlardan biri olan yangın tüpleri ise deprem anında ortaya çıkabilecek yangınları söndürmeniz açısından son derece hayatidir.

Deprem Anı ve Sonrası: deprem anında kesinlikle balkon, merdiven ve asansörlere yönelmeyiniz. En riskli bölgeler olan bu yerlerin yıkılma ihtimali daha yüksektir. Binadan çıkmaya çalışmak yerine afet planında belirlemiş olduğunuz güvenli yerlere geçip, cenin pozisyonunda başınızı koruyarak depremin geçmesini beklemelisiniz. Deprem sonrası hızlı bir şekilde yaralanıp yaralanmadığınızı kontrol edip, evdeki elektrik, su ve gaz bağlantılarını kesip, var ise yangın söndürüp olabildiğince hızlı bir şekilde afet planında planlamış olduğunuz gibi mekânı terk edin. Artçı sarsıntıların olabileceğini hatırlayarak bir süre bekleyip evinize girmemekte fayda vardır. Eğer enkaz altındaysanız süreç daha zorlu işleyecektir. Panikleyerek enerjinizi boşa harcamayın ara sıra bağırarak(veya deprem çantanızdaki düdük ile) yerinizi belirtmeye ve varlığınızı duyurmaya çalışın.

DEPREM ÇANTASI HAYATINIZI KURTARABİLİR

İlkokuldan beri sürekli dile getirilen deprem çantaları özellikle deprem açısından riskli bölgelerde yaşayan bireyler için vazgeçilmez olmalıdır. Depremin gücü ve yıkıcı etkisi değişken olmasına rağmen depremin varlığıyla yaşamayı öğrenmek ve her an depreme hazırlıklı olmak için 
afet ve acil durum çantası evimizde, aracımızda ve hatta çalıştığımız kurumlarda bulundurmamız gerekmektedir.

Deprem çantasının içine koyduklarımız kadar bu çantayı nereye koyduğunuz da önemlidir. Özellikle deprem anında kolay ulaşabileceğiniz, görülebilen ve önceden belirlemiş olduğunuz güvenli bir yerde bulundurulması gerekmektedir.

Deprem çantasına koyduklarınız ilk 72 saat (enkaz altında veya dışarıda) geçireceğiniz zamanı daha iyi koşullarda geçirmenizi sağlamaktadır. Deprem olduktan sonra yardım ekiplerinin sizi enkaz altından ne zaman çıkaracağını bilmek mümkün olmadığı gibi kurtulmuş olsanız bile bölgenize ne zaman ulaşabilecekleri belli değildir. Kurtarma süreci saatler sürebildiği gibi günler de sürebilir.  Bu ihtimali göz önünde bulundurarak ailenizde kişi sayısına göre malzemeleri koymanız gerekmektedir.  İnsanın açlıkla baş etme süresi susuz kalmaya göre daha uzundur. Bu nedenle kişi başı 2,5-3 litreyi bulacak şekilde su koymanız önemlidir. Su dışında sizi tok tutacak, enerji verecek şekerli içecekler, meyve suları da koyabilirisiniz. İçeceklerden sonra sıra yiyeceklere gelmektedir. Kolay bozulmayan, raf ömrü uzun olan bisküviler, kekler bu anlamda ilk 72 saat aç kalmanızı ve direncinizin düşmesini engelleyecektir.

İlk 72 saat yiyecek ve içecek kadar ihtiyaç duyduğunuz bir başka şey ise varlığınızı yardım ekiplerine duyurmaktır. Enkaz altında kaldığınız sürece sürekli bağırarak kendinizi duyurmanız mümkün değildir. Bağıracak durumda olmayabileceğiniz gibi enerjinizin tamamını da buna harcamamamız gerekir. Bu nedenle deprem çantanızda mutlaka düdük ve yedek pilleri olan bir radyo olması gerekmektedir. Böylelikle daha az enerji ile kendinizi duyurabilirsiniz.

Bunların dışında yaralarınızı kısa sürelide olsa tedavi edebileceğiniz ilk yardım malzemeleri gibi hijyen için temizlik malzemelerini de mutlaka bulundurmalısınız. Deprem sonrası ihtiyaç duyabileceğiniz evrakların, ruhsat, tapu gibi belgelerin birer kopyasını da deprem çantanıza koymayı unutmayınız.

Deprem çantasını hazırlayıp uygun bir yere koymakla ne yazık ki iş bitmiyor. Deprem çantasına koyulan malzemelerin son kullanım tarihleri olduğu için belli aralılarla yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde koyduğunuz pek çok malzemeyi kullanamayacak ve tüm çabanız boşa gidecektir.

Deprem çantası özellikle ilk 72 saat boyunca sesinizi duyurabilmeniz ve hayatta kalabilmeniz için hayati bir öneme sahiptir. Saatlerce veya günlerce yardım ekiplerini beklerken veya enkaz altında kalabileceğinizi düşünecek olursanız bu zamanı lehinize çevirmek için en ideal yol bir deprem çantası hazırlamak ve depreme karşı bu şekilde hazırlıklı olmaktır.
 
Aile Çantası içinde olması önerilen malzemeler
Çantanın hazırlanması sırasında aktif rol almalı içinde neler olduğunu bilmeliyiz. Aşağıda çeşitli öneriler var. Ancak herkes kendi koşullarını düşünerek bulunduğu bölgenin özelliklerine göre bu çantayı güncelleyebilir.
Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri
·         Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
·         Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
·         Zorunlu Deprem Poliçesi
·         Diplomalar
·         Pasaport, banka cüzdanı vb.
·         Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler
·         İç çamaşırı
·         Çorap
·         Yağmurluk
·         İklime uygun giysiler

Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu almalıyız.

Hijyen malzemeler
·         Sabun ve Dezenfektanlar
·         Diş fırçası ve macunu
·         Islak mendil
·         Tuvalet kâğıdı
·         Hijyenik ped

Diğer malzemeler
·         İlk yardım çantası
·         Uyku tulumu veya battaniye
·         Çakı, düdük, küçük makas
·         Kâğıt, kalem
·         Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

TÜRKİYE’DE YAŞANAN BÜYÜK DEPREMLER VE SONRASINDA YAŞANAN SIKINTILAR

Türkiye önemli 3 deprem kuşağının etkisi altındadır. Kuzey Anadolu, Batı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu fay kuşakları Türkiye de meydana gelen depremlerin asıl kaynağıdır. Türkiye bir deprem bölgesi olduğu için tarihte pek çok kez yıkıcı ve etkisi büyük depremlere maruz kalmıştır. Bunlardan bazıları:

·         1939 Erzincan Depremi: Anadolu topraklarında meydana gelen bu deprem Türkiye’nin en yıkıcı depremi unvanını aldı. 7,9 büyüklüğünde meydana gelen bu deprem ile Erzincan haritadan silindi diyebiliriz. Erzincan’ı tamamen yıkan bu deprem de 33 bin kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısının bu derece büyük olmasında depremin şiddetinin etkisinin yadsınamaz bir gerçek olduğu kabul edilirken aynı zaman da gece 02.00 sularında meydana gelmiş olması da etkili olmuştur. İnsanların uykuda depreme hazırlıksız yakalanmaları depremdeki ölü sayısını arttıran önemli bir etkendir.

·         1944 Bolu Gerede Depremi: 1 Şubat 1944 yılında 7,4 şiddetinde gerçekleşen bu deprem de 4bine yakın kişi hayatını kaybetti. Kayıp bilançosu oldukça fazla olan bu deprem ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu. Bolu çevresinde yer alan pek çok ilden de deprem hissedildi.

·         1999 Gölcük Depremi-İzmit: Tarihe korkunç bir felaket olarak geçen Gölcük depremi 17 Ağustos Marmara Depremi olarak da bilinir. Kocaeli- Gölcük merkezli gerçekleşen 7,5 şiddetindeki bu deprem 17bin 840 kişi hayatını kaybederek, ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu. Depremin bu derece yıkıcı bir etkiye sahip olmasında gece 03.02’de meydana gelmiş olmasının etkisi büyüktür.  Ankara ve İzmir’e kadar etkisinin hissedildiği Marmara depremi Türkiye’nin yaşamış olduğu en büyük felaketlerden biri olmuştur.

·         2011 Van Depremi: Yakın tarihte meydana gelen Van Depremi, merkezi Erciş olan 7,2 büyüklüğünde meydana gelen oldukça şiddetli bir depremdir. Diğer depremlere oranla can kaybının daha az olduğu Van depreminde 604 kişi yaşamını yitirdi. Pek çok bina da ciddi hasarlar aldı. Depremin etkileri yan illerden de hissedildi.

Depremlerin ortak noktaları kuşkusuz yaşanan sıkıntılar, can ve mal kayıpları olmuştur. Depremler de meydana gelen bu sıkıntıların oranını depremin şiddeti belirlediği kadar insanların ve ülkelerin depreme ne kadar duyarlı olarak yaşamını devam ettirip ettiremediği de önemli olmuştur. Deprem Öncesinde gerekli tedbirlerin alınmaması, deprem sırasında yanlış hareket etme, deprem çantası bulundurmama ve her an meydana gelebilecek deprem gerçeğine sırtını dönerek yaşama eğilimi depremin etkilerinin daha acı ve büyük olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle deprem gerçeğine daha duyarlı ve bilinçli yaklaşılması gerekmektedir. Bu amaçla afet planı, deprem çantası ve deprem öncesi tedbirler, deprem sırası ve sonrasında yapılabilecekler için önceden hazırlıklar yapılmalıdır.
Keşke Dememek İçin Önlemlerinizi Alınız…
Depremmalzemeleri.com
Sağlıcakla Kalın..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hidrolik Kirici Nedir

3D Baski Hizmetleri

Uc Boyutlu Baski